Om – ungdomsbøger

Ungdomsbøger har en helt særlig plads i litteraturens verden. De rammer en læserskare, der befinder sig i en afgørende overgangsfase mellem barndom og voksenliv. Men ungdomsbøger, som vi kender dem i dag, er ikke en gammel opfindelse – de er faktisk et relativt moderne fænomen.

Ungdomsbøgernes historie
Går vi et par hundrede år tilbage i tiden, fandtes der ikke egentlig bøger skrevet specifikt til unge. Børn og unge læste enten voksnes litteratur eller moraliserende historier, der havde som formål at opdrage mere end at underholde. Først i løbet af 1800-tallet begyndte forfattere som f.eks. Mark Twain med Tom Sawyers eventyr at skrive bøger, hvor unge kunne spejle sig i hovedpersonernes oplevelser og følelser.

Det var dog først i midten af det 20. århundrede, at ungdomsbøger virkelig slog igennem som en selvstændig genre. Særligt efter 2. verdenskrig opstod der en voksende bevidsthed om ungdomsperioden som noget særligt, og forlagsbranchen begyndte målrettet at udgive litteratur til teenagere. Romaner som S.E. Hintons The Outsiders (1967) satte en ny standard ved at tage unge menneskers egne problemer alvorligt: identitet, klasseforskelle, venskab og fremmedgørelse.

I dag spænder ungdomsbøger vidt – fra realistiske skildringer af hverdagens udfordringer til fantasifulde dystopier som The Hunger Games og magiske fortællinger som Harry Potter.

Målgruppen for ungdomsbøger
Målgruppen for ungdomsbøger er typisk unge mellem 12 og 18 år. Det er en livsfase præget af store forandringer: fysisk, psykisk og socialt. Ungdomsbøger forsøger ofte at spejle disse forandringer ved at tematisere identitet, kærlighed, venskab, familieproblemer, fremtidsdrømme og samfundets krav.

Samtidig er ungdomslitteratur kendetegnet ved, at den tager sine læsere alvorligt. Den bedste ungdomslitteratur moraliserer ikke eller undervurderer de unge, men giver dem derimod et rum til at tænke, føle og stille spørgsmål. Ofte er sproget direkte og engagerende, for at fastholde en generation, der er vant til hurtige medier og store informationsmængder.

I de senere år er der også kommet større fokus på diversitet i ungdomsbøger. Der fortælles i dag historier om forskellige kønsidentiteter, seksualiteter, etniciteter og sociale baggrunde, hvilket gør det muligt for flere unge at spejle sig i litteraturen.


Du kan finde mange gode ungdomsbøger her